BELÉPÉS
Regisztráció | Jelszó emlékeztető

Merlot vagy nem Merlot?

2011-04-23 16:01:09

Megosztás

by kgy

A Szuper és a Toszkán!

avagy: Legyőzheti-e egy Chianti Classico a Massetot?

Mottó:

UB40, Jutta Kleinschmidt, Eminem, Masseto!

Szuper-Reggie, Szuper-Dakar, Szuper-Rapp, Szuper-Toszkán!

Erős kételyek közt gyötrődve vártam a DROP SHOP Fine Wine Klub első kóstolóját. Időről időre felizzik bennem ugyanis a kérdőjel, hogy vajon tényleg lehet-e Toszkána emblematikus bora egy Merlot? Tényleg ennyit érne az elmúlt évszázadok építkezése, tapasztalata?! Jön egy bordeauxi fajta, sok pénz, meg 20 évnyi tudatos, profi munka és képes elhomályosítani a Sangiovese etruszkokig visszanyúló fényét? Valóban ennyi?

Elárulom a végeredményt. Ennyi. De!

De ne szaladjuk ennyire előre. Így utólag és négyszemközt bevallom, sajátos prekoncepcióval ültem asztalhoz, megfogadtam, hogy nagyon-nagyon szemét leszek a szuper-bajnokokkal, minden apró hibába jól belekötök majd, én leszek majd a kóstoló Friderikusz Sándora, sőt Piers Morgan-je.

Fő támadási felületnek a terroirt éreztem, a termőhely és a fajta egyedi kapcsolatát, illetve azt a generációk alatt letisztult tudást, amit egy fajta kapcsán felhalmozott az ember. A helyben élő ember. Nyilván Burgundia sem úgy jutott el a Pinot Noir-hoz, hogy elültették, tetszett, azt ezzel be is volt fejezve, zsupsz betiltottak minden mást. Ettől sokkal valószínűbb, hogy számos örült és/vagy vakmerő gazda /hódító/befektető és persze az egyház számos egyéb szőlőt próbált ki a vidéken, volt köztük azonnal halálraítélt kísérlet, de egy kettő nyilván ígéretesnek is tűnt. Akkor. Aztán valahogy az idő (és a pénz – Gamay) másképp döntött, maradt a Pinot, mint fő fajta. A többit mára el is felejtettük.

Tartalék érvnek (hisz, mindig kell egy B terv) előre bekészítettem a Masseto presztízse/imázsa/ára és a hagyományos paraszti Toszkána közti ellentmondást, bár tudtam, mára a londoni bankárok által lakott, úszómedencés kastélyokkal teletűzdelt Toszkána minden, csak nem paraszti.

Remekül indult a kóstoló, a borok fantasztikusak voltak, ráadásul nagyon úgy tűnt, hogy ma bálványt döntünk. Nagyon bekezdett a Sangiovese, az induló Ricasoli Castello di Brolio (ami ugye egy prémium Chianti Classico) elképesztően magasra tette a lécet, majd a Valdicava Brunello-ja tolt még egyet rajta. Igazából nem is nagyon tűnt kérdésesnek a Sangiovese testhossznyi előnye, míg a final four-ra rá nem kanyarodtunk. A La Macchiole, Sassicaia, Trinoro és Masseto négyes tagjai már kivétel nélkül azt mutatták, Toszkánában tökéletes otthonra találtak a bordeauxi fajták (is). A kóstoló társaságot faggatva ekkor úgy tűnt, ennél a pontnál náluk eldőlt a kérdés. Le voltak nyűgözve. Én is. De volt bennem egy gondolat, a kezdeti kétség egy apró darabkája. Lehet-e tökéletes bort készíteni a történelmi-gasztronómiai-kultúrális gyökerek nélkül? Minket is megkísért a mars, mint Mondavit? A kérdés még mindig a levegőben lógna, de a sor végén a Masseto ’99 valóban mindent vitt. Megvolt benne minden, amitől egy borra emlékezni lehet és érdemes. Egyszerre volt benne Bordeaux és Toszkána, de mégis más volt, valami több, mint a kettő eredője. Egyénisége, stílusa volt. Sőt, volt értelme.

Arra gondoltam, ha mégis úgy alakul, hogy 300 év múlva borissza útódaink felhúzzák majd a szemöldöküket, ha egy bortörténész azt állítja, hogy Toszkánában egy időben a Sangivese mellett kísérleteztek más fajtákkal is, nos, szerintem a Masseto név talán még számukra is jelent majd még valamit.

Sokat gondolkodtam, hogy egy ilyen vallomás jellegű töprengésnek van-e bármi értéke más számára, míg végül a napokban kezembe került Hugh Johnson egy írása és úgy gondoltam, ha már ketten vagyunk (mármint Johnson és én) hasonló problémával, akkor én is megírom a magamét. Az ő cikkének címe: Pointless or progress? és benne e kérdésről úgy elmélkedik, hogy van-e bármi értelme Bordeaux-ban rizlinget termelni?

We know what we want from Bordeaux. Anything else is a waste of vineyard – szól Johnson egyik lehetséges válasza.

De tényleg! Mit is akarunk Toszkánától? Ki, mit.

Vissza a bloghoz >

Hozzászólások

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned!