Dal Forno Valpolicella Superiore 2013

Webshop ár:
  • 36 900 Ft


  • Készlet információ: Készleten

A Dal Forno borokar Olaszország kultikus borai közt emlegetik, a boros szaksajtóban jellemzően a "Masters of Amarone" jelzőt társítják a csalás neve mellé, Robert Parker pedig egyszerűen csak "Grape King"-ként említi Dal Fornoékat. Ennek oka az a szőlészeti koncepció, melynek 2 fő eleme a nagy tőke-intenzitás és az elképesztő mennyiségű kézimunka. Dűlőikben 12.800 tőkét nevelnek 1 hektáron (!!), ami 1 méter x 0,8 méteres távolság a tőkék közt, így nem nehéz belátni, hogy területeik géppel szinte egyáltalán nem művelhetőek. A kézimunka és a család mindennapos jelenléte a szőlőben így elkerülhetetlen, nem is csoda, hogy egy évben a borvidéki átlagnál 7-8-szor több munkaóra kerül a szőlőbe.   

Nevükhöz méltóan boraikat kizárólag a legjobb szőlőből készítik, melyek eredménye a Dal Forno borok védjegye:  hihetetlen erő, energia és elegancia. 

A Valpolicella Superiore ugyanolyan szigorú előállítási kritériumok vannak mint az Amarone-nál. A 2002- es évjárat óta a szőlőt körülbelül másfél hónapig szárítják (az Amarone-t 90 napig), az eredmény egy intenzív koncentrált bor, amely minősége alapján sokkal magasabb osztályba kerülhetne mint a terület hagyományos Valpolicella Superiore tételei. 

Illasi völgy alluviális (70% kavics, 15% iszap és 15% agyag) területről válogatott 70% Corvina 20% Rondinella és 5-5% Croatina és Oseleta házasítása. Szeptember 15-től október végéig válogatják a szőlőfürtöket, majd 45 napig szárítják. A préselés november első napjaiban történik, majd ellenőrzött 28  ℃ acéltartályokban erjesztik a mustot. A bort 2 évig érlelik a pincében tölgyfahordókba majd palackban 36 hónapot, hogy elérjék a tökéletes érettséget.


James Suckling: 95 pont 

Robert Parker: 95 pont

Jellemzők:

Dal Forno Romano
Olaszország
Veneto

Ha tetszett, ezt ajánljuk még