BELÉPÉS
Regisztráció | Jelszó emlékeztető

Biondi Santi

Megosztás

Minden akkor kezdődött, amikor a 19. század végén Ferruccio biondi Santi nagyapja Sangiovese Grosso szőlőjéből elkészítette Brunello di Montalcino-ját. Akkoriban még az elismert helyi borok  nem, hogy nem voltak vörösek, de még édesek is voltak; a Moscadello di Montalcino volt a jellemző a vidékre. Ferruccio úttörő szellemét egyre többen követték, és a BBS11-es klónt új szemlélettel kezdték el használni. Alacsony hozam, hosszú áztatási idő, hosszú hordós-, és palackérlelés. Ez gyökeresen megváltoztatta Brunello történelmét.

Ferruccio vízióját mindegyik Biondi-Santi generáció előrébb vitte. Fia, Tancredi, 1922-ben lett a birtok vezetője, majd a Montalcino-i borok nagykövete lett. Még fontosabb, hogy betekeintést nyerhetett többek között a zárolt legendás 1888-as és 1891-es évjáratokba. Hamar rájött, hogy a borokat egy idő után ki kell bontani, ellenőrizni a minőségüket, ugyanabból az évjáratból feltölteni, és újradugózni, hogy megőrizzék integritásukat. Tancredi volt aki mindeközben lefektette a Brunnello DOC szabályozásának alapjait.

Tancredi vezetése alatt a Biondi-Santi legendás státuszt ért el. Az 1970-es újradugózási ceremóniát a fél boros világ figyelemmel követte, ahol a 82 éves boruk példátlan fiatalságról és pompáról tett bizonyságot. Tancredi átadta a vezetést fiának, Franco-nak, aki megszilárdította Il Greppo nevét a történelemben. Franco 2013-ban, 91 évesen hunyt el. A „Montalcino-i Úriember” 70ezer palack bort készített évente, melyek a leghíresebb Brunellokká váltak. Olyan elképesztő érlelési potenciállal rendelkeznek ezek a borok, hogy még a 100 éves tételek is eleganciát mutatnak.

Biondi Santi kétféle Brunello-t készít. Az első az Annata vagy Normale, ami a 25 évnél fiatalabb tőkék terméséből készül, a második a Riserva, ami 25 és 80 év közötti szőlőtőkékről szüretelt. Ezek mindegyike az ikonikus Greppo ültetvényről származik, ahol köves, tufás, agyagos a talaj, a tengerszint feletti magasság pedig 4-500m körüli. Mindegyik bornak a védjegye az aromásság és a kiváló savszerkezet, a fermentáció pedig átlagosan 18 nap alatt megy végbe szlavón tölgy hordókban. Az érlelés 800 és 7000l közötti hordókban történik 2-3 évig, a Riservánál 6 évig!

Franco Biondi mindig azt mondta, hogy olyan bort akar készíteni, ami soha nem lesz elég öreg ahhoz, hogy ne lehessen elfogyasztani. Minden egyes „fiatal” Biondi-Santi bort ezért gondosan kell levegőztetni átlagosan 8 órán át, hogy aztán minden cseppjét kiélvezhesse az ember.

Kapcsolódó termékeink

Biondi Santi Brunello di Montalcino Tenuta Greppo 2009

Biondi Santi neve egybeforrt a Brunello-val. Nem lehet, és nem is érdemes megkerülni. Nem vitás, hogy olyat tesznek a Sangiovese szőlővel, amit csak nagyon kevesen tudnak. A régi évjáratok árai az egekben vannak, sokan licitálnak rájuk. Tökéletes egyensúly és harmónia, komplexitás, igen hosszú érlelési potenciállal. Egy ilyen italt nem lehet csak úgy kibontani és meginni; oda kell figyelni minden részletre, levegőztetni kell, élvezni a szertartás minden pillanatát, és minden egyes ízt jól elraktározni magunkban. További évjáratokkal és limitált készletekkel kapcsolatban keressenek minket bátran!fine_wine_ikon_251px.png


Darab/Palack ár: 51.900 Ft Kosárba teszem (db)

Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva 2001

„Egy tökéletes termés”.  Kizárólag a birtok legjobb területeiről szüretelt termésből. Fogyasztás előtt 8 órán át dekantálni javasolt, Franco Biondi Santi szerint 100 évig érlelhető! Intenzív illatában cseresznye; vaníliás, szőlővirágos, rózsás árnyalatokkal. Kiváló szerkezet és egyensúly, harmonikus savak, meleg ízesség. Rendkívül precízen megszerkesztett ital.

“The 1997 is still the greatest wine that I ever made.” Franco Biondi-Santi


Darab/Palack ár: 189.900 Ft Kosárba teszem (db)
« Vissza az előző oldalra