#

A svájci csoda - Itt a Gantenbein Pinot Noir új évjárata

Megérkezett a Gantenbein Pinot Noir 2017-es évjárata!

A Pinot Noir szerelmeseinek körében nem titok a titok, hogy a világ egyik legjobb Pinot-ja bizony Svájcban készül, az pedig nem más, mint a Gantenbein Pinot Noir! 

De mióta van Svájcban minőségi bor? 

Valóban, Svájcról kevesen mondanák, hogy "bor nagyhatalom", pedig az alpesi országban több mint 2.000 éve készítenek bort! Európa számos más országához hasonlóan a bortermelés mennyiségi/minőségi fellendüléséhez Svájcban is a középkor szerzetesrendjeinek közreműködésére volt szükség. Minden jószándék és igyekezett ellenére azonban e borok ekkor még jellemzően vékonyak és nagyon savasak voltak, így évszázadokon keresztül - még hazai piacukon is - déli szomszédaik, a francia Rhone borok árnyékában éltek. A helyzetet nem segítette a XIX. század végén Európában pusztító filoxéra-járvány, mely Svájc szőlőtermő területeinek 75%-át elpusztította. A XX. században e területek nagy részét folyamatosan újratelepítették, így az ország teljes termőfelülete mára 15.000 hektár (összehasonlításképp az Egri Borvidék több mint 21.000 hektár). A szőlőtermesztés szinte egészében az ország határai mentén folyik, jellemzően (75%-ban) a francia nyelű területeken és meglepő módon a svájci bor jellemzően vörös (58%). A főbb vörös fajták a Pinot Noir (Blauburgunder) és szintén burgundi eredetű Gamay, de az olasz határhoz közeli Ticino területen a Merlot is nagyon izgalmas borokat ad. 

A termőterületek bővülését követően az elmúlt két évtizedben a svájci borok hatalmasat ugrottak előre minőségben is és ezt az ország borszerető lakossága igencsak élvezi is, a teljes termelés szinte teljes egészét,  98,5 %-át (!!!!!) a belső piac fogyasztja el, összesen 1,5% jut belőle exportra. 

Mindezek tükrében bátran állítható, hogy a svájci borok "settenkedő világhírének"  oka nem a minőség, hanem a világpiacon elérhető mennyiség és ezáltal az ismertség (teljes) hiánya. 

Ebben a környezetben álmodott egy nagyot Martha ls Daniel Gantenbein, akik 1981-ben azzal a szándékkel vették át Martha szüleinek a Grisons folyó völgyében fekvő Flasch településen lévő borászatát, hogy ott elkészítsék a világ legjobb, nem burgundi pinot noirját! Céljuk érdekében dűlőiket folyamatosan újratelepítették (összesen 6 hektár területen gazdálkodnak) a legjobb burgundi termelőktől szelektált klónokkal, filozófiájuk egyszerű volt, a svájci árak, költségek mellett csakis a lehető legmagasabb minőség lesz életképes. Ezzel összhangban a példakép Burgundiával ellentétben nem készítenek alap és dűlős borokat, ahogy mondják, ők nem engedhetik meg maguknak, hogy Village és 1er Cru borokat készítsenek, egyetlen Gantenbein Pinot Noir van, ha tetszik, csak a Grand Cru, vagy semmi! A Pinot Noir, mint fő fajta mellett nagyon kis mennyiségben Chardonnay és Riseling és készül a birtokon.

A siker hamar jött, a 90-es évek közepére már gyűjtők álltak sorban a Gantenbein borokért, melyek nemzetközi elismertsége és limitált voltuk okán hamar kultikus státuszba emelkedtek.

-->