#

Megérkeztek Dél-Afrika kult borai

Épp tíz éve, hogy Craig Hawkins hazatért Dél-Afrika Swartland régiójába és megalapította saját borászatát, ezzel útjára indítva napjaink egyik legfényesebb "boros üstökösét". Craig utazása közben dolgozott az észak-olasz Friuliban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztriában, olyan nagy nevű termelőinél tanulta a szakmát, mint Ogier, Niepoort, Roc d'Anglade, Domaine Matassa, vagy éppen Zind-Humbrecht. 

Saját elmondása szerint Friuli tradicionális, természetes borai és a Matassánál látottak voltak rá a legnagyobb hatással, nem is volt kérdés, hogy maga is ebbe az irányba, vagyis a minél kevesebb beavatkozással készülő, természetes borok irányába indul el. Külön érdekesség, hogy ausztriai munkája során többször Magyarországra látogatott és beleszeretett Somlóba, különösen a Hárslevelűbe, melyet aztán magával is vitt Dél-Afrikába.

Egy olyan országban, ahol a természetes borok mozgalma még nagyon gyerekcipőben jár, Craig radikálisan a biodinamika elvei szerint készülő borai hamar kiütötték a biztosítékot. A nemzetközi boros világ, különösen Anglia és Skandinávia sommelier-közössége viszont pajzsra emelte Craig-et és azonnal a „Natural Wine” elitjébe repítette a Testalonga borokat.   

„The Rebel of Swartland” írta róla Jancis Robinson és valóban, a Testalonga borok úgy képviselik a borok legmagasabb szintjét, hogy szinte mindentől különböznek, amit eddig kóstoltál!