Mi mit jelent nálunk? - Természetközeli borok
NATÚR BOROK
A bio élelmiszerekhez hasonlóan az utóbbi 1-2 évtizedben robbanásszerűen terjedni kezdtek a különböző vegyszer és adalékanyagoktól mentes borok is. Ezek elnevezésére az „organikustól” a „természetes borig” számos (többé-kevésbé) szakkifejezés terjedt el, melyek szétszálazására, értelmezésre mi itt nem vállalkozunk.
A továbbiakban Natúr borként nevezünk minden olyan bort melynek készítése során a borászat a szőlőben semmilyen vegyszert (műtrágyát, gyomirtót, rovarölőt és egyéb növényvédőszert) nem használt, illetve a borkészítés során törekedett a minimális beavatkozás mellett eljárni (spontán erjesztéssel, sok esetben szűrés és derítés nélkül, a minimális kén hozzáadásával). Tesszük ezt függetlenül attól, hogy a termelő bármilyen szervezet által regisztrált termelő-e.
A Natúr bor kategóriából külön kiemeljük a Biodinamikus, illetve a Narancs borokat.
(A „kézműves bor” kifejezéssel azonban továbbra sem tudunk mit kezdeni! )