Didier Dagueneau

Didier Dagueneau negyedik generációs borász volt St. Andelain-ben, Pouilly-Fumé vidéken. Olyan ember, aki mindig is szerette feszegetni a határait, hamar elhagyta a motorversenyzésért a családi házat. Később kutyaszánnal kezdett versenyezni, de végül 1982-ben visszatért a családi birtokra. Sokak inspirálták, hogy Pouilly-Fumé-ben egészen kivételes Sauvignon Blanc-okat lehet készíteni, és még abban az évben elkészítette saját címkés borát egy 1,2 hektáros területről En Chailloux mellől. Silex nevű bora 1985-től, Pur Sang bora pedig 1988-tól készül. Didier állandóan nyitott volt az újdonságokra, sokat kísérletezett. Legyen szó a biodinamikáról, a hordók pörköléséről vagy akár az élesztőkről, nagyszerű ötletekkel tudott előállni. Végül mindig a saját legkeményebb kritikusává vált, saját filozófiái bölcsességgé és tradícióvá váltak. Mint minden nagy borász, Ő is tudta, hogy a bor minősége a szőlőben dől el, ezért nagyon aprólékos munkába kezdett. A mai napig ezen a birtokon dolgoznak a legtöbben a szőlőben, minden egyes hektárt, egy külön ember gondoz, amire eddig csak a leghíresebb burgundy birtokokon volt példa. A szőlőben lovakkal dolgoznak, és a terméshozam is 50-70% a szomszéd területekhez képest.

A Dagueneau borok mindig is hordóban érlelődtek. Egy kiterjedt kísérlet eredményeképpen alakult ki a mai gyakorlatuk a hordós érlelésre. A világ legjobb kádáraival együttműködve hozták létre egyedi alakú hordóikat (cigares, small foudres), melyek csak egészen alacsony toastos aromát adnak a borokhoz, valamint előnyösebb a seprővel való kapcsolata, és oxigén ellátása a boroknak bennük. Jelenleg ezekben a hordókban töltenek egy évet a borok, majd palackozás előtt további 5-7 hónapot töltenek reduktív körülmények között, acéltartályban, hogy aztán elinduljanak a közel 15-20 éves életútjukon.

Didier programjának szíve és lelke Pouilly-Fumé maradt, de 2000-ben vett egy igen meredek területet Sancerre-ben, és 2002-ben Jurancon-ban.  Ez utóbbi beruházás nem csak a szőlőről szólt. Amikor kiment a Pireneusok lábához a szőlőbe, nagy örömmel hódolt másik hóbortjának, a repülésnek. Ultrakönnyű gépével DNY-Franciaország hegyei között szeretett a legjobban repülni.

2008 szeptember 17-én, Cognac mellett sajnos bekövetkezett a tragédia, a gépe lezuhant. A világ minden táján gyászolták az 52 éves korában elhunyt sztárborászt. Fiára és lányára maradt hirtelen a birtok, és ugyan Louis Benjamin és Charlotte is sokat dolgozott apjuk mellett a szőlőben, most igen nagy kihívás elé néztek. A 2008-09-es évjárat is figyelemre méltó sikereket hozott. Nem volt kérdés, hogy kiválóan tudta folytatni apja munkáját Benjamin. Egyes szakírók pár évre rá meg merték kockáztatni, hogy apjánál is jobb borokat készít, de a szerény Benjamin nem szereti ezt a mércét, Ő csak a minőséget szeretné tovább emelni. A Dagueneau borok azóta is legendásak, kiemelik a természetes mineralitást, és hihetetlen egyensúllyal bírnak; a sokszor megszokott kevés maradék cukor tökéletes egyensúlyban van a savakkal, a gyümölcsökkel és a textúrával, a frissesség megtartása mellett. A Domaine Didier Dagueneau borok büszkén állnak Pouilly-Fumé trónjának legmagasabb csúcsán.


Didier Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly 2011

<b>Notice</b>: Undefined index: reviews in <b>/home/dropshop/public_html/catalog/view/theme/dropshop/template/product/manufacturer_info.tpl</b> on line <b>82</b>

Ez a bor sokak számára a Sauvignon Blanc csúcsa. Buja, lendületes, üdítő, de mégis konzisztens. Szinte harapni lehet a sok citrust benne, és ezt a narancsos-grapefruitos jelleget tovább erősíti a finom mentás-zsályás fűszeresség, és az ásványos utóíz. Olyan mélységek vannak benne, mint a legnagyobb ..

33 900 Ft

Tételek: 1 - 1 / 1 (1 oldal)